Emnekurs:  Spiseforstyrrelser i førstelinjetjenesten, mars 2009

Emnekurs på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo 16. til 18. mars 2009. Nærmere informasjon og påmelding.

Denne nyhetsartikkelen er mer enn ett år gammel og kan være utdatert. Gå til nyhetsoversikten.

Bardøla høyfjellshotell, Geilo, fra 160309 til 180309

Målgruppe: Leger i førstelinjetjenesten.

Program:

Mandag 160309
1300 – 1315: Åpning og orientering om kurset (Stein Frostad)
1315 – 1600: Diagnostikk av spiseforstyrrelser, Påvisning og behandling av komplikasjoner og risikovurdering ved alvorlige spiseforstyrrelser (Stein Frostad)
1615 – 1900: Kostveiledning ved spiseforstyrrelser (Klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken og Stein Frostad)
1930 Middag

Tirsdag 170309
0900 – 1200: Motivation in Eating Disorders (Angie Jakubowska Specialist Practitioner Eating Disorders for Wilshire and Swindon, England)
1200 – 1600 Lunch and skiing
1600 – 1900 Angie Jakubowska continues
1930: Dinner

Onsdag 180309
0900 – 1200: Overspisingslidelse (Haldis Økland Lier, spesialist i psykiatri)
1200 – 1300: Kostveiledning ved fedme (Mette Helvik Morken og Stein Frostad)
1300: Lunsj og avreise

Læringsmål:

Innføring i tilnærming til spiseforstyrrelser, inkludert overspisingslidelse (binge eating disorder). Det vil bli fokusert på hvordan gjennomføre utredning og behandling av spiseforstyrrelser i førstelinjetjenesten og i samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Det vil bli gitt innføring i diagnostikk av komplikasjoner ved spiseforstyrrelser og hvordan lege kan gjøre risikovurdering ved alvorlige spiseforstyrrelser. Deltagerne vil lære hvordan en kan motivere pasienter med spiseforstyrrelser til å starte behandling. Det vil bli gitt praktisk innføring i enkle motivasjonspsykologiske metoder. Slike metoder kan anvendes innen en rekke felter i førstelinjetjenesten. Det vil bli gitt innføring i tilnærming til pasienter med overspisingslidelse med hovedfokus på diagnostikk og behandling. Det vil bli gitt undervisning i kostveiledning ved spiseforstyrrelser og ved overvekt.

Foredragsholdere:

Stein Frostad: dr. med.spesialist i indremedisin og endokrinologi, seksjonsoverlege Seksjon for spiseforstyrrelser, Klinikk for psykosomatisk medisin, Haukeland Universitetssjukehus. Regional koordinator for spiseforstyrrelser i Helse Vest. Medforfatter av ”Alvorlige spiseforstyrrelser; retningslinjer for behandling i spesialisthelsetjenesten” utgitt av Statens Helsetilsyn 2000, se anbefalt litteratur.

Angie Jakubowska: Specialist Practitioner Eating Disorders for Wilshire and Swindon, England. Opprinnelig psykiatrisk sykepleier, har lang erfaring i undervisning om motivasjonspsykologisk metode.

Haldis Økland Lier; spesialist i psykiatri, overlege ved Seksjon for spiseforstyrrelser. Har arbeidet med overspisingslidelse i flere år og driver blant annet et gruppetilbud for pasienter med overspisingslidelse.

Mette Helvik Morken: klinisk ernæringsfysiolog, avdelingsleder ved Avdeling for klinisk ernæring, Haukeland Universitetssjukehus. Det vil bli gitt praktisk innføring i bruk av internettverktøy for utarbeidelse av kostlister for pasienter med spiseforstyrrelser og ved overvekt.

Antall deltakere: 20

Kurset er godkjent som 15 timers emnekurs for spesialiteten allmennmedisin, se Legeforeningens kurskatalog.

Kursavgift: 1000 kr. Deltakere må selv dekke reise og opphold.

Påmelding til: Kropp og selvfølelse i Helse Vest ved sekretær Hanne Siri Austgulen, Klinikk for psykosomatisk medisin. E-post: hanne.austgulen@helse-bergen.no eller til stein.frostad@helse-bergen.no

Etter ordinær påmeldingsfrist 010309 vil det fortsatt være mulig å etteranmelde seg fram til 120309 dersom der er ledige plasser på kurset. Det er reservert et begrenset antall rom på Bardøla for deltakere.

Anbefalt litteratur:
Somatisk utredning av alvorlige spiseforstyrrelser, Tidsskr Nor Legeforen 2004, se www.tidsskriftet.no/index.php?seks_id=1058864
Alvorlige spiseforstyrrelser; retningslinjer for behandling i spesialisthelsetjenesten, se www.helsetilsynet.no/upload/Publikasjoner/utredningsserien/alvorlige_spiseforstyrrelser_ik-2714.pdf

Se også veileder for leger i førstelinjetjenesten på www.legeforeningen.no

Stein Frostad 060309

Forfatter: Therese Fostervold Mathisen

PhD, Ernærings- og treningsfysiolog. Leder og webansvarlig ved NSFSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.