Nytt kull i Kropp og selvfølelse i Helse Vest for behandlere i spesialisthelsetjenesten

Kropp og selvfølelse i Helse Vest vil våren 2013 starte opp et kull for behandlere som ønsker å lære kognitiv adferdsterapi for spiseforstyrrelser eller familiebasert behandling for spiseforstyrrelser.

Denne nyhetsartikkelen er mer enn ett år gammel og kan være utdatert. Gå til nyhetsoversikten.

Det vil bli satt sammen et kull bestående av helsepersonell med behandleransvar for pasienter med spiseforstyrrelser ved distriktspsykiatriske sentre (DPS) eller barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP), som arbeider med målrettet behandling av pasienter med spiseforstyrrelser. Programmet vil strekke seg over et år.

Nytt av året er at vi ønsker å tilby et enda mer spesialisert program enn tidligere og ønsker å gi deltakerne økt kompetanse i evidensbasert praksis/teori. Dette vil vi gjøre ved å tilby grundig opplæring i familiebasert terapi (Family Based Therapy for Anorexia Nervosa, FBT, beskrevet av J. Lock) for de som jobber med barn og ungdom i BUP. For behandlere i voksenpsykiatrien vil vi gi grundig utdannelse i kognitiv atferdsterapi for spiseforstyrrelser (Cognitive Behavior Therapy for Eating Disorders, CBT-E, beskrevet av C. Fairburn). Det vil bli anledning for behandlere fra BUP også å delta i CBT-E-programmet slik at ungdom som begynner å bli selvstendige kan få tilbud om individualbehandling med CBT-E i BUP. Det er kommet publikasjoner som viser god effekt av CBT-E hos tenåringer (Dalle Grave 2012).

Vi planlegger to undervisningssamlinger for CBT-E og en for FBT i løpet av våren 2013. I tillegg til innføringsseminarene vil det så bli gjennomført videobaserte veiledning for deltakere som ikke er bosatt i Bergen. I disse veiledningssamlingene legger deltakerene fram sine pasienter som de har i behandling i CBT-E eller KAT-S og får veiledning av erfaren behandler. Deltakere i Bergen vil møte veileder uten bruk av video. Hver deltaker vil få 14 veiledninger i CBT- E eller 11 veiledninger i FBT. Veiledningene blir tilrettelagt slik at behandlere i BUP også vil kunne delta på veiledning i CBT-E slik at disse deltakerene kan lære begge terapiene. Hver veiledning vil være på to timer.

Denne endringen fra tidligere kull i undervisningsprogrammet vil kunne støtte poliklinikkene i å gjennomføre evidensbasert behandling på 2.linjenivå. CBT-E og FBT har best dokumentasjon for effekt på spiseforstyrrelser i de aktuelle aldersgruppene.

Forfatter: Therese Fostervold Mathisen

PhD, Ernærings- og treningsfysiolog. Leder og webansvarlig ved NSFSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.